Menu

voor Enduro- en Cross-rijders

Ben je een fan van off-road crossrijden? We weten zeker dat je iets vindt voor jou en je enduro.

Meest populaire producten

Cross- en enduromotoren hebben vaker onderhoud nodig dan motoren in andere klassen. Rijden onder zware omstandigheden, zware belasting van de motor en andere onderdelen, om nog maar te zwijgen van de kleinere en grotere bodems die in off-roadomstandigheden aan de orde van de dag zijn, zijn omstandigheden die pech in de hand werken. Het onderhoud van een off-road motorfiets wordt vergemakkelijkt door een robuuste cross/enduro krik. Een stevige stalen constructie, een ergonomische handgreep waarmee je het voertuig comfortabel kunt optillen en een afwerking in de kleur van je favoriete merk - dat zijn de kenmerken van goede cross/enduro motorkrikken. Als je je motor voorzichtig wilt laten zakken, is het aan te raden om een cross/duro krik te kiezen met een ingebouwde schokdemper. Let bij het kiezen van een cross/enduro krik op het compacte ontwerp. Als je naar een wedstrijd of motorcrossbaan gaat, wil je immers niet met een groot stuk gereedschap rondsjouwen. Het toenemende aantal cross/enduro motorkrikken op de markt betekent dat fabrikanten elkaar beconcurreren op het gebied van ergonomie en comfort, en zeer goede producten tegen redelijke prijzen aanbieden.

Schoenen

Iedereen die wel eens off-road of op een motorcrosscircuit heeft gereden, weet hoe onvoorspelbaar de sport is. Valpartijen, stenen die onder de wielen van andere motoren vandaan vliegen en voetsteunen die in de voet graven na elke landing op een onzekere ondergrond - dit zijn slechts enkele van de gevaren waar cross/enduro motorlaarzen mee te maken krijgen. Een goede crosslaars moet het enkelgewricht beschermen tegen verstuikingen en ontwrichtingen, een zool hebben waarmee de voeten stevig op de voetsteunen rusten en ergonomisch ontworpen zijn zodat het bedienen van de schakel- en remhendels geen enkel probleem is. Bij motor enduro laarzen en crosslaarzen gaat het natuurlijk niet alleen om veiligheid, maar ook om draagcomfort. Let bij het kiezen van enduro/cross motorlaarzen op de pasvorm voor de voet, het ventilatiesysteem en het soort materiaal dat aan de binnenkant is gebruikt. Vergeet de stijl niet! Cross/enduro laarzen moeten er goed uitzien. Wat je garderobe voor motor en off-road ook is, je zult zeker de juiste cross-/endurolaarzen vinden. Fabrikanten concurreren niet alleen op de kwaliteit van de gebruikte materialen en innovatieve oplossingen, maar ook op het ontwerp en de kleurvarianten van cross/enduro laarzen. Felle kleuren, gedempte vintage tinten of misschien klassiek zwart met chromen gespen? Qua keuze overtreffen cross- en enduroschoenen alle verwachtingen.

Kleding

Rijd je off-road? Dan moet je jezelf uitrusten met goede endurokleding die je comfortabel en veilig houdt terwijl je het warm hebt. Let bij het kiezen van endurokleding op verschillende factoren, waaronder comfort, ontwerp en bouwkwaliteit. Je moet echter niet vergeten dat enduro- of crosskleding in de eerste plaats letsel bij vallen of door de struiken waden zo veel mogelijk moet beperken. Let daarom bij het zoeken naar de endurokleding van je dromen op de certificeringen en materialen van de beschermers/protectors in buffers, kniebeschermers, orthesen, bepantsering, enz. Vergeet niet dat crosskleding niet alleen protectoren zijn, maar ook handschoenen, blouses, broeken en jassen. In hun geval kun je helemaal los gaan met stijl en specifieke kledingstukken afstemmen op bijvoorbeeld je motor. Enduro/crosskleding heeft altijd verrast met zijn kleurencombinaties en design, waardoor het zich onderscheidt van motorkleding die is ontworpen voor asfaltwegen of lange afstanden. Met crosskleding kun je 100% van je karakter laten zien en opvallen op de motorcrossbaan of in het veld met een unieke look - met onze kleding maak je indruk! Je vindt cross- en endurokleding van verschillende gerenommeerde fabrikanten zoals Fox, Leatt en Thor.

Stofbril

Een crossbril is een essentieel onderdeel voor iedereen die off-road gaat. Hij biedt zowel veiligheid als comfort tijdens het offroadrijden. Endurobrillen moeten een krasbestendig vizier hebben en een breakaway-bevestiging die het volledige zicht in een fractie van een seconde herstelt - we kunnen ons geen wedstrijd zonder voorstellen! Je zult ook de goede luchtdichtheid van de crossbril waarderen tijdens het rijden in moeilijke omstandigheden. De vorm van het frame en het afdichtende schuim minimaliseren de druk en beperken het binnendringen van stof onder de bril. Let bij het kiezen van de endurobril van je dromen ook op de band. Deze moet stevig zijn en een siliconen coating hebben zodat de cross/endurobril goed op je helm blijft zitten.

Onderdelen

Cross- en enduromotoren hebben vaker reparaties, onderhoud en vervanging van onderdelen nodig dan asfaltmotoren. Dit is echter een noodzaak die we met een glimlach op onze lippen doorstaan. Al die schade en vastzittende zuigers worden immers veroorzaakt door datgene waar we het meest van houden: heet worden in het terrein! Laat je bij het kiezen van cross- of enduro-onderdelen niet alleen leiden door de prijs, maar ook door de bouwkwaliteit. Zuigers, ringen, banden en ophangingscomponenten zijn slechts enkele van de cross/enduro-onderdelen die zich vertalen in je prestaties op het motorcrosscircuit en je plezier in het terrein. Tot de meest vervangen enduro-onderdelen behoren verbruiksonderdelen zoals het luchtfilter en de motorolie - verwaarloos ze niet en je motor zal je terugbetalen met onberispelijke prestaties. Het is vermeldenswaard dat bij cross-/enduromotoren (vooral bij tweetaktmotoren) de vervangingsintervallen voor afzonderlijke cross-/enduro-onderdelen niet in kilometers, maar in uren worden berekend - en dus is het vervangen van een zuiger een kwestie van enkele tientallen uren, niet van enkele duizenden kilometers. Topfabrikanten van cross- en enduro-onderdelen zijn onder andere D.I.D en Afam (motorketting en aandrijftandwielen), WP (vering), KN (luchtfilter en oliefilter) en Brembo (remmen). Bij Gmoto vind je een grote selectie enduro en cross onderdelen voor zowel topmerk motoren als budget cross en enduro motoren uit China van 50, 125 en 250 ccm.

Off-road is goede tractie essentieel. Of je nu over de motorcrossbaan scheurt of over bospaden, het is de moeite waard om goede cross-/endurobanden te hebben. Hoe moeten cross- en endurobanden eruitzien? Effectieve zelfreiniging, een profiel dat goede grip biedt in bochten en bij het remmen en homologatie voor de weg (als je van plan bent om op de openbare weg te rijden) zijn essentieel. Beantwoord bij het kiezen van endurobanden de vraag op welk type ondergrond je het vaakst zult rijden. Veel fabrikanten hebben een assortiment cross-/endurobanden voor zachte, middelharde en harde ondergronden. Dit betekent dat sommige endurobanden het meest geschikt zijn voor zand en modder en andere voor rotsachtige paden of rotsen. Let hier goed op bij het kopen om te genieten van een goede wegligging, een veilige rit en de beste off-road ervaring.

Accessoires

Laten we eerlijk zijn - motorrijders zijn gadgeteers! Accessoires voor cross- en enduromotoren zijn een integraal onderdeel van de liefde voor offroad. Ze helpen ons om betere plaatsen te veroveren in wedstrijden (bijv. het perfect-grip stuur), beschermen onze motoren tegen schade (bijv. de enduro motorhoes) en vergemakkelijken service en reparaties (bijv. de uitlaatplug of de cross/enduro krik). Bovendien kun je met cross/enduro accessoires je uitrusting een persoonlijk tintje geven - fineer, stickers, een accessoirekuip of een vergrote brandstoftank zijn nog maar het begin. Op zoek naar accessoires voor je cross/enduro motor? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, want wij hebben er een hele voorraad van!

Ga je off-road of naar het motorcrosscircuit? Dan heb je een stevige crosshelm nodig die een hoog niveau van veiligheid en rijcomfort biedt. Goede helmen voor corss worden gekenmerkt door een laag gewicht, een effectief ventilatiesysteem en een degelijke constructie (bijvoorbeeld een meerlaagse schaal van verschillende vezels). Bovendien moeten cross- en endurohelmen een vizier hebben dat bescherming biedt tegen de zon en tegen steentjes die onder de wielen van andere motoren vandaan vliegen, waardoor de rijveiligheid toeneemt. Let bij het kiezen van de enduro/crosshelm van je dromen ook op de bevestiging. Velen van ons kunnen zich niet voorstellen off-road te rijden zonder een DD-sluiting - gelukkig is dit een zeer populaire oplossing. Al met al draait het bij crosshelmen niet alleen om stijl, zodat je opvalt in het veld en op de motorcrossbaan, maar vooral om veiligheid en comfort tijdens het rijden buiten de gebaande paden.

Thermoactief ondergoed

Thermisch ondergoed wint al enkele jaren aan populariteit onder off-road motorrijders. Aanvankelijk richtten fabrikanten hun producten op degenen die bij kouder weer de weg op gingen, maar na verloop van tijd is er thermisch ondergoed op de markt gekomen om het thermisch comfort zelfs in de zomerhitte te verhogen. Tegenwoordig is thermisch ondergoed een geavanceerd product dat een onmisbare eerste laag motoruitrusting vormt, zowel voor cross- en enduro-rijders als voor motorrijders op de weg. Thermo ondergoed voert vocht effectief af naar buiten, wat in combinatie met ventilatiezones en een naadloze constructie zorgt voor een hoog niveau van comfort, ongeacht het terrein of het rijtempo. Bovendien is thermo ondergoed tijdens een enduro-uitstap goed te combineren met andere activiteiten, zodat je vol vertrouwen kunt gaan wandelen of klimmen zonder je om te kleden. Anderzijds is thermo ondergoed onmisbaar als je gaat skiën of snowboarden, vooral sets gemaakt van merinowol.

Beschermers

Kruisbeschermers zijn essentieel als je heelhuids terug wilt komen van een off-roadtocht en je off-roadhobby wilt kunnen voortzetten. Beschermers, orthesen, buffers, nekstabilisatoren en bepantsering - de keuze aan kruisbeschermers is enorm, wat betekent dat er ook genoeg manieren zijn om de veiligheid te vergroten. De populairste enduro-beschermers zijn van merken als Fox, Leatt en Acerbis. Let bij het kiezen van crossbeschermers op de certificering van de beschermer, het ventilatiesysteem en de bouwkwaliteit. Onthoud dat hoe harder je rijdt en hoe indrukwekkender de acties zijn die je op de motorcrossbaan uitvoert, hoe meer je jezelf moet wapenen en naar duurdere crossbeschermers moet grijpen. Andere criteria bij het kopen van enduro-beschermers zijn de bevestigingssystemen en het uiterlijk. Net als andere cross-/endurobeschermers (zoals helmen en laarzen) hebben ook crossbeschermers een fenomenale styling en gevarieerde kleurvarianten.

Tijdens enduro-uitstapjes en intensieve trainingen op het motorcrosscircuit is het een goed idee om te zorgen voor voldoende hydratatie, vooral in de zomerhitte. De ideale oplossing is een enduro-rugzak met een camelbak, d.w.z. een blaas die in het binnenste gedeelte van de rugzak is ingebouwd. Laat je bij het kiezen van een enduro-rugzak niet alleen leiden door de inhoud van de watertank, maar ook door de rugzak zelf. Deze is meestal tussen de 8 en 25 liter, zodat je essentiële cross/enduro-accessoires, een regenjack, reservehandschoenen of een camera/telefoon mee kunt nemen. Cross/enduro-rugzakken doen niet onder voor trekkingrugzakken wat betreft verfijning en draagcomfort; bovendien worden er modellen ontwikkeld die speciaal geschikt zijn voor specifieke motorsporten. Een goede enduro/crossrugzak wordt gekenmerkt door waterdichte ritssluitingen, een reservoir met een inhoud van minstens 2 liter en een ergonomisch draagriemsysteem dat de bewegingsvrijheid tijdens het rijden of na het afstappen niet beperkt. Bovendien kan een hoogwaardige enduro/crossrugzak een gecertificeerde rugprotector hebben voor extra veiligheid tijdens het rijden op ruw terrein. Enkele van de populairste fabrikanten waar je een coole enduro- of crossrugzak kunt vinden, zijn Kriega, Acerbis en Leatt. Als je een crossrugzak kiest voor een langere off-roadtocht, bekijk dan zeker de modellen van Leatt, die een lijn cross-/endurorugzakken heeft uitgebracht met een hoofdcompartiment dat tot 25 liter kan bevatten!